Menü Bezárás

Szenvedélyek, ha találkoznak

Két szenvedélyem van: a szőlő és a foci.

Lássuk, mi lesz a kettő kombinációjából, hogyan áll majd fel az én nyerő csapatom!

Kapus: Kékfrankos – az Óriás

Mint Peter Schmeichel, a dánok és a Manchester United kiváló kapusa. Hatalmas fürtök, áthatolhatatlan lombozat. Erőt és nyugalmat áraszt, mely átragad a csapat többi tagjára.

Jobbhátvéd: Zweigelt – a Különc

Törődést és babusgatást, ugyanakkor szigort is igényel. Ha megfelelően bánunk vele, elvégzi a rábízott feladatot. Nem egy labdazsonglőr, de mentálisan erős, képes a megújulásra, akárcsak Stuart Pearce, a 80-as, 90-es évek angol válogatottja.

Jobb oldali középhátvéd: Cabernet Franc – az Öreg

Már akkor a pályán volt, amikor a szőlőnemesítők még nem is léteztek. Minden csapatba kell egy olyan játékos, akire hallgatnak a többiek. Figyelnek rá, mondandójának súlya van. Franco Baresi világbajnok labdarúgó is ilyen volt.

Bal oldali középhátvéd: Hárslevelű – a Colos

Hosszú fürtjeivel odaér mindenhova. Merev, feltörekvő, egyenes hajtásai fölött szinte lehetetlen átívelni a labdát. Olykor-olykor csodákra is képes, így a szögleteknél az ellenfél kapujánál a helye. Szalai Attilát a jelenlegi magyar válogatottból látom ilyennek.

Balhátvéd: Zenit – a Jolly Joker

Nagy kedvencem, csakúgy mint Roberto Carlos da Silva. Nem csak azért mert kicsi, hanem azért is, mert ha kell: hátvéd, ha kell: szélső. Ha kell: könnyű fehér, ha kell: kései szüret. Tud cselezni, passzolni, beadni, gólt lőni. Mindent tud, amit egy szőlőfajtának tudnia kell. Egyedül a vörösborhoz kevés benne a színanyag.

Védekező középpályás: Olaszrizling – a Rigli (Catenaccio)

A futballszakírók szerint még az is lehet, hogy tényleg olasz, és mint ilyen, kiválóan ért a védekezéshez. Hajt, fut, robotol, már-már művészien teszi mindezt. Ott van mindenhol, illetve mindenhol ő van ott. Szinte az összes borvidékünkön. Sokat tanultam tőle. Gattuso vagy Nagy Ádám? – egy jó csapatban alap a jelenléte.

Középső középpályás: Merlot – a Vezér

Egy igazi mélységi irányító. Megbízható minőségével a csapat esze. Mélységében határozza meg a ’bor’játékot. Összekötő kapocs a védelem és a támadósor között. Ő mozgatja a csapatot. Tőle lesz a játék gördülékeny, lágy és bársonyos. Egy Andrea Pirlonak, vagy Xavinak a csapatban a helye.

Támadó középpályás: Chardonnay – az Ász

Ami a kékszőlőknél a merlot, az a fehéreknél a chardonnay. Csak egy kicsit közelebb játszik a kapuhoz. Ha kell: önállóan fejezi be a támadásokat, ha kell: gólpasszokat ad és házasításokban szolgálja ki társait. Kisfürtű, éppen ezért egy kicsit csibész is. Világszerte ismert, neki is jó a statisztikai mutatója, mint annak idején Maradonának.

Balszélső: Cserszegi Fűszeres – a Virtuóz

Ha hozzá kerül a labda, biztosan történni fog valami. Vagy egy briliáns csel Ronaldinhotól, vagy egy ötvenméteres szóló Steve McManamantől. De az is lehet, hogy egyszerűen elcsúszik a talpa alatt a labda, vagy odapasszolja az ellenfeléhez. Képes percekre eltűnni, hogy aztán őt éltesse a közönség. Ha megfelelő támogatást kap hátulról (Zenit) vagy középről (Chardonnay), akkor stabilabbá válik a játéka.

Jobbszélső: Sárgamuskotály – a Nők Bálványa

Megosztó. Kicsit nárcisztikus jellem. Imádja a parfümöket. Jelenléte tömegeket vonz, különösen hölgyek sokaságát. Ezt tudja is magáról. Viselkedése is ennek megfelelő: szereti, ha ő van a középpontban, mert egyedül is képes meccseket eldönteni. Ugye nem kell leírnom, kire gondoltam?

Középcsatár: a Gólvágó vagy a Telitalálat

Őt keresem.

Játéka idézze meg Romáriot, Alain Shearert, vagy Ronaldot, a brazilt.

Az említett játékosokat példaként szántam, nem biztos, hogy a focicsapatomban mindannyian szerepelnének.