Menü Bezárás

Évjáratértékelés, aktualitások (2020)

Hol is kezdjem?

Rendkívüli volt és máig az, ez az év.

Megpróbáltatások és új kihívások, mind a szőlőben és azon kívül is.

Ami az évjáratot illeti: a szőlő fejlődése egész június végéig vontatott maradt, köszönhetően a hűvös, csapadékos időnek, melyet tovább fokoztak az ismétlődő jégesők. Ez utóbbit leginkább a görömbölyi Palántok-dűlőben lévő kékfrankos ültetvény sínylette meg.  Az időjárás viszontagságai ellenére azonban minden növényvédelmi fordulót sikerült időben elvégeznem, így júliusra bizakodóvá váltam. A zsendülés már időben kezdődött, a korai- és középérésű fajták pedig rendkívül jól gyűjtötték a cukrot, így ezekből kiváló minőséget szüreteltünk. A nagy esőzésekre számítva (októberben több mint 3 havi adag be is következett), a kései fajtákat az ideálisnál picit hamarabb kellett leszednünk a tőkékről. Így az ebből készülendő boroknál a gyümölcsösség mellett az élénkség és a vibrálás lesz várhatóan a jellemző; bár az érlelés még sok mindenen változtathat.

A szokásos borfajtáim (száraz zenit, száraz cserszegi fűszeres, száraz rozé, száraz zweigelt és kékfrankos) mellett, idén újra próbálkozom a sillerbor készítésével is, valamint az olaszrizlingből sikerült egy hordónyi kiemelkedő minőségűt elkülönítenem, mely az új „Lengyászó” alapjául szolgálhat.

Közben elkészültek a 2018-as „Atyafi” és a 2019-es „Kedvenc” címkéi. Az előbbi a szokásos száraz kékfrankos-zweigelt házasítás, mely palackozás előtt 18 hónapot pihent hordóban. A „Kedvenc” pedig egy természetes édes zenit.

A tervek szerint ettől az évjárattól kezdődően, a földrajzi jelzésű (OFJ) boraim is kaphatóak lesznek palackban, hogy az ez irányú igényeket is ki tudjam elégíteni.

Gondolataim azonban már a következő tavasz munkálatain járnak. Egy újabb kihívás, mely talán inkább önmegvalósítás. Szőlőt telepítek, közel fél hektárt. Kékfrankost, cabernet franc-t, és merlot-t. A munkafolyamatokat úgy választottam meg, hogy lehetőség szerint a legtöbb munkát saját kezűleg végezhessem el: a gödörásástól a támberendezés létesítéséig. Izgalmas lesz J

Alig várom 2021-et!