Amikor végleg eldöntöttem, hogy közgazdászból bortermelővé válok, a hobbimat pedig főállásra cserélem, a „Jó bor, jó egészség…” ismert nóta első sorát tűztem a zászlómra a következők miatt.
Mindennapi borfogyasztóként fontos számomra, hogy ami a poharamba kerül, az jó minőségű, kiváló élvezeti értékkel bíró legyen, ezért olyan borokat készítek és forgalmazok, amelyeket magam is szívesen fogyasztok.
Hiszek a mértékletes borfogyasztás jótékony hatásában!
Az előzőket figyelembe véve mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben az egyensúlyra törekszem. A terhelésnél figyelembe veszem tőkéim fizikai állapotát, valamint a készíteni kívánt borhoz szükséges alapanyag paramétereit. A termést kézzel, ládákba szüretelve takarítom be. A pincében gyakorta kísérletezek, házasítok.
A szőlőtermesztésben törekszem az ökológiai irányelvek követésére:
- nem használok rovarölő szereket,
- gyomirtószerek és a felszívódó növényvédőszerek használatát lehetőség szerint kerülöm, intenzív zöldmunkával váltom ki,
- a szőlő immunrendszerének fokozását helyezem előtérbe,
- a talaj állapotának javítása érdekében zöldtrágyanövényekkel kísérletezek.
Fontos számomra, hogy továbbra is a hobbimmal, a szőlőműveléssel foglalkozhassak, területeimet minimális segítséggel tudjam megművelni. Ezért jelenlegi birtokomat már csak kis mértékben kívánom bővíteni.
Közgazdászként fontos számomra a jó ár-érték arány, ezért boraim jelentősebb részét palackozás nélkül hozom forgalomba, azonban minden évjáratból születnek palackozott tételek is.
Fogyassza boraimat egészséggel!
Nagy Zsolt